STEM-workshops op Provil

Leerlingen met een technologische, technische, wetenschappelijke of wiskundige opleiding hebben goede kansen op de arbeidsmarkt. Op dit moment is er overal in de bedrijfswereld een grote vraag naar STEM-profielen. Provil wil daar samen met de Techniek- en Wetenschapsacademie (UCLL) een antwoord op bieden.

Daarom worden er de komende tijd een aantal workshops voor kinderen georganiseerd die de zin om te kiezen voor STEM-opleidingen aan willen wakkeren. Als eerste is er begin november een tweedaags STEM-kamp waarin diverse activiteiten aan bod komen. De deelnemers maken onder andere een eigen zaklamp, doen proefjes en programmeren een robot. Hierbij is er ook aandacht voor creativiteit en out-of-the-box denken, want de Techniek- en Wetenschapsacademie vindt het belangrijk om de jeugd van vandaag voor te bereiden om de uitdagingen van morgen aan te gaan. Vanuit deze visie vormen ze dan ook een ideale partner voor een school die STEM hoog in het vaandel draagt.

Verder is er nog een aanbod waarin er tijdens een aparte naschoolse workshop bijvoorbeeld een houten kruisboog gemaakt kan worden om kurken weg te schieten. Daar ligt de focus op verschillende technieken rond houtbewerking. Kinderen kunnen ook aan de slag om een zenuwslopend bibberspel te creëren waarvoor ze aan de slag gaan met koperdraad en leren hoe ze geluid kunnen produceren met een stroomkring. De eerste stappen om te leren programmeren worden dan weer gezet met de Artec robot, een rijdende auto met kleurrijke verlichting. Wie daarentegen eerder houdt van spannende proefjes kan komen experimenteren om dingen te ontdekken over diverse natuurverschijnselen zoals water, lucht en elektriciteit en wie weet komt er ook wel wat droogijs aan te pas.

Door interactief te werk te gaan, kunnen de kinderen zoveel mogelijk zelf ervaren. Ze leren onderzoeken en ontwerpen op een speelse, informele manier en hun nieuwsgierigheid wordt zo geprikkeld. Binnen de eigen STEM-werking in het secundair onderwijs heeft Provil al mogen ervaren dat deze aanpak stimulerend werkt. Het is mooi dat deze gedeelde visie met de Techniek- en Wetenschapsacademie via de workhops kan worden uitgedragen.

Inschrijven voor de workshops kan via de website van de Techniek- en Wetenschapsacademie.